Dynia – królowa jesieni
Opublikowany przez:
Mela134
Autor zdjęcia/źródło:
Dynia - królowa jaesieni@flikr.com/Liji Jinaraj
Dynia pojawia się na naszych stołach od września do końca stycznia. Jest bogata w witaminy i minerały, a zwłaszcza niezbędny dla mężczyzn cynk! Świetnie się przechowuje i jest idealnym warzywem na przetwory.
Jest ona niskokaloryczna, a jej świeże pestki pomagają się pozbyć wszelkich pasożytów. Pomaga ona także przy odchudzaniu oraz przy wysokim ciśnieniu. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy i nawet po ugotowaniu nie traci swoich cennych wartości. Jej wszechstronne wykorzystanie w kuchni niech nas zachęci do przygotowania z niej kilku zdrowych potraw, a oto przepisy:
Zupa z dyni
Składniki:
- 2 -3 kg dyni
- 1/2 g ziemniaków obranych ze skórki
- 2 duże marchewki
- 2 cebule
- kawałek kłącza imbiru
- sól i pieprz do smaku
- suszone pestki z dyni do dekoracji
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Dynię obierz ze skórki i pokrój w kostkę (możesz dynię upiec w piekarniku, wtedy łatwo oddzielisz ją od skóry).
- Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki, marchewkę i cebulę.
- Włóż do garnka razem z dynią i zalej wodą, około 2 litrów.
- Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem i dodaj rozdrobniony imbir.
- Zupę zblenduj i przed podaniem udekoruj suszonymi pestkami.
Ciasto z dyni
Składniki:
- po 1/2 szklance oleju i cukru
- 3 szklanki mąki pszennej o symbolu 500 lub 550
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 3-4 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Dynię zetrzyj na tarce o bardzo drobnych oczkach.
- Jajka, mleko, olej, sól, cynamon zmiksuj aż masa będzie dobrze natleniona.
- Do miski wsyp mąkę, wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj dynię i płynne składniki.
- Szybko wymieszaj i przelej do formy do pieczenia wysmarowanej olejem i wyspanej mąką.
- Piecz około 60-90 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, tak do suchego patyczka.
Risotto z dynią
Składniki:
- 250 g ryżu
- 1 dynia (500-600 g )
- 1 puszka kukurydzy
- 1 litr wywaru warzywnego lub rosołu
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 liście szałwii
- szczypta kardamonu
- sól do smaku
- 3 łyżki oliwy
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Dynię obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój w centymetrową kostkę.
- Cebule oraz czosnek obierz i pokrój w kostkę
- Wywar warzywny zagotuj z kardamonem.
- Na oliwie zeszklij cebule i czosnek.
- Dosyp ryż i smaż do czasu, aż stanie się szklisty.
- Dodaj dynię i pokrojoną w paseczki szałwię. Wlej jedną łyżkę wazową wywaru. Mieszaj do czasu, aż niemal cały zostanie wchłonięty.
- Wtedy wlej kolejną porcję cały czas mieszając. Po wchłonięciu kolejnej części wywaru dolej resztę i nadal mieszaj.
- Na koniec dodaj kukurydze z puszki razem z płynem. Mieszaj dalej do wchłonięcia płynu (cały proces dolewania i mieszania zajmuje około 20 minut)
- Dopraw do smaku, przykryj pokrywką i odstaw z gazu na 5 minut.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Najnowsze komentarze
-
Patrycja Sobolewska
2016.08.06 14:49
ciasto z dyni brzmi pysznie :))
-
Stokrotka
2016.08.04 11:04
Czekam na moje w ogrodzie! Upiekę z nimi chlebek dyniowy i ciasto!